Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produktów:
1099
Kategorii:
81
Nowości:
0
Promocje:
0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zielarstwo poradnik

Poradnik zielarski

Specjalnie dla firmy Farmvit został opracowany prosty, bogato ilustrowany praktyczny poradnik "Zioła i rośliny lecznicze" autorstwa prof. Elizy Lamer-Zarawskiej.
Poradnik zawiera systematykę ponad 150 ziół. Opisuje ich właściwości lecznicze i sposoby stosowania.

czytaj całość »

CZYSTEK z Farmvit

Czystek jest niezwykle bogatym źródłem związków fenylowych, wspomagających układ odpornościowy człowieka. Ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne oraz antyalergiczne. Napar z czystka jest doskonałym środkiem pomagającym utrzymać higienę jamy ustnej. Jest też polecany palaczom, gdyż ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Sprzedawany w postaci toreb ok. 200g, kopert ok. 50g, herbatki fix oraz w postaci pastylek do ssania

czytaj całość »

OSTROPEST - naturalnie zdrowe

Ostropest plamisty ma właściwości lecznicze np.: ma działanie przeciwzapalne, reguluje czynności trawienne, pobudza zdolności regeneracyjne wątroby, chroni miąższ wątroby, chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu, wykazuje działania detoksykujące. Zawiera naturalną sylimarynę. Jest dostępny w naszym sklepie w postaci zmielonych nasion, saszetek do parzenia, pastylek i oleju.

czytaj całość »

OLEJ KOKOSOWY - NIERAFINOWANY 200ml - FARMVIT

Kokosowe
8.9
PLN
OLEJ KOKOSOWY - NIERAFINOWANY 200ml - FARMVIT
in_stock
Dostępność:
średnia ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 8,90 zł
Cena netto: 7,24 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

FARMVIT6965

Producent:
Farmvit

Olej kokosowy NIERAFINOWANY 200 ml FARMVIT

Jednym z produktów, który ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, jest olej kokosowy. Tłoczony na zimno w temperaturze, która nie przekracza 40 stopni C. To olej kokosowy nierafinowany, w 100 procentach naturalny (bez dodatków chemicznych i konserwantów), gdyż dzięki tej metodzie tłoczenia zachowuje wszystkie cenne wartości odżywcze. Zawiera m.in. witaminę B2, B6, C i E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, jod oraz kwas laurynowy (taki sam jak w mleku matki).

Ma biały kolor i może zmieniać swoją konsystencję od stałej do płynnej w zależności od temperatury, jaka panuje w pomieszczeniu. Jest to proces naturalny i nie wpływa w żaden sposób na jego właściwości. Olej kokosowy tłoczony na zimno przechowuje się w temperaturze pokojowej – ok. 20 stopni C. Jego termin przydatności to 12 miesięcy.

Niewątpliwie największą zaletą oleju kokosowego nierafinowanego (rafinowany jest pozbawiony cennych wartości) jest to, że jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Wręcz przeciwnie – wspomaga produkcję energii spalania kalorii. Dlatego olej kokosowy jest dedykowany osobom, które walczą z nadwagą i otyłością brzuszną. To produkt bardzo sycący - szybko i na długo zaspokaja głód, tym samym zapobiegając przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. Olej kokosowy idealnie nadaje się na odchudzanie. Zalecany jest również sportowcom i kulturystom. Wystarczą 2 łyżki dziennie.

Nierafinowany olej kokosowy ma również bogate zastosowanie w kosmetyce - świetnie nadaje się na włosy, twarz, trądzik, a także wspomaga odchudzanie i jest idealny do smażenia.

Właściwości:
Olej kokosowy zawiera w swoim składzie bardzo duże ilości kwasu kaprylowego i laurynowego, których właściwości są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Udowodniono naukowo, że unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych wywiera bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm. Olej kokosowy jest określany mianem najzdrowszego tłuszczu na świecie, a jego właściwości lecznicze są o wiele większe niż jakiegokolwiek innego tłuszczu dostępnego na rynku. Regularne stosowanie produktu ułatwia wchłanianie substancji odżywczych, nie obciąża układu pokarmowego, reguluje metabolizm, wspomaga gojenie ran, a także przeciwdziała chorobie Alzheimera oraz utracie pamięci. Olej kokosowy ma także działanie bakteriobójcze i wzmacniające organizm. Znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku, wyprysków oraz innych stanów zapalnych skóry.

Zastosowanie:
Olej kokosowy może być wykorzystywany do smażenia naleśników, placków. Można go użyć także do warzyw i mięs. Zimny nadaje się do koktajli i napojów owocowych.

Olej kokosowy do smażenia:
Olej kokosowy bezzapachowy doskonale sprawdza się do smażenia, dlatego może stanowić zdrową alternatywę dla oleju czy oliwy z oliwek. Temperatura dymienia nierafinowanego oleju kokosowego wynosi 200° Celsjusza, a duża zawartość znajdujących się w nim nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej ten nie bez powodu określany jest mianem najzdrowszych produktów przeznaczonych do głębokiego smażenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury nie wydziela żadnych szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków. Co więcej, olej kokosowy do smażenia uchodzi za najzdrowszy tłuszcz świata również z tego względu, że pobudza przemianę materii, sprzyjając utracie zbędnej tkanki tłuszczowej i pomagając utrzymać ją pod kontrolą. Podczas smażenia na oleju kokosowym uwalniany jest specyficzny zapach kokosa, jednak w żaden sposób nie wpływa on na zmianę smaku przygotowywanej potrawy.

Olej kokosowy na odchudzanie:
Olej kokosowy wyróżnia się specyficzną budową chemiczną, bardzo rzadko spotykaną w przypadku innych tłuszczów. Wchodzące w jego skład kwasy tłuszczowe MCFA nie muszą być rozdzielane na mniejsze fragmenty, przez co trafiają bezpośrednio do komórek, gdzie następnie są spalane i wykorzystywane przez organizm do wytwarzania energii. Olej kokosowy stanowi bardzo dobry sposób na odchudzanie, zwłaszcza, że nie tylko zaspokaja głód i przyspiesza przemianę materii, ale także pomaga w wykorzystaniu cukru. Usprawnia proces wydzielania insuliny, zmniejsza apetyt oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Olej kokosowy doskonale sprawdzi się na odchudzanie w przypadku diabetyków oraz osób borykających się z nadwagą. Przy długim i regularnym stosowaniu oleju kokosowego następuje m.in. redukcja tłuszczu brzusznego.

Olej kokosowy na trądzik:
Olej kokosowy stanowi skuteczny i zarazem w pełni naturalny sposób na trądzik. Doskonale sprawdza się w przypadku osób z cerą tłustą, skłonną do wyprysków i wągrów. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a przy tym odżywia skórę i zapewnia jej optymalny poziom nawilżenia. Olej kokosowy stosowany na trądzik przenika w głąb skóry, zwalczając szkodliwe bakterie i drobnoustroje, a także łagodząc stany zapalne i przeciwdziałając powstawaniu nowych zmian trądzikowych. Co więcej, produkt może być pomocny w zmniejszaniu blizn i przebarwień stanowiących pozostałość po trądziku. Olej kokosowy na trądzik może być stosowany zarówno przez nastolatków, jak i osoby dorosłe. Pierwsze efekty są zauważalne po krótkim czasie: skóra nabiera jednolitego kolorytu, a także staje się wyraźniej bardziej elastyczna i miękka w dotyku.

Olej kokosowy na twarz:
Olej kokosowy nadaje się nie tylko do spożywania – może być również stosowany na twarz i na włosy. Dzięki temu, że zawiera w swoim składzie cenne nasycone kwasy tłuszczowe (kwas kaprylowy i laurynowy), wykazuje właściwości antybakteryjne i bakteriobójcze, niszcząc szkodliwe drobnoustroje znajdujące się na skórze, nie uszkadzając przy tym jej naturalnej bariery ochronnej. Olej kokosowy na twarz można stosować niezależnie od rodzaju cery. Jest polecany osobom ze skórą trądzikową i przetłuszczającą się, ale sprawdzi się także w przypadku cery suchej, wrażliwej, a nawet wykazującej skłonność do alergii. Olej kokosowy najlepiej nakładać jako maseczkę 2-3 razy w tygodniu, na wcześniej oczyszczoną skórę twarzy. Po 15 minutach warstwę oleju zmyć ciepłą wodą. Produkt można też stosować do codziennej pielęgnacji, np. zamiast kremu nawilżającego na dzień lub na noc.

Olej kokosowy na włosy:
Olej kokosowy na włosy może być wykorzystywany w dwojaki sposób. Doskonale sprawdzi się zarówno jako maska, jak również jako olejek przeciwdziałający puszeniu się włosów. Jest to kosmetyk wydajny, w pełni naturalny, a przy tym bardzo przyjemny w stosowaniu. Jego bogaty skład sprawia, że nie tylko świetnie wnika w głąb włosów, ale także dostarcza im cennych składników odżywczych, takich jak magnez, cynk czy potas. Zamyka łuskę włosa, powodując, że staje się on błyszczący i zdrowy. Olej kokosowy może być również pomocny w walce z łupieżem.

Można stosowac jako:

  • jako maska – wystarczy wmasować odpowiednią ilość oleju w całą długość zmoczonych włosów, a następnie po około godzinie spłukać ciepłą wodą,
  • jako olejek zatrzymujący puszenie się włosów – rozprowadzić niewielką ilość oleju po powierzchni fryzury.

 

Olej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce:

Olej kokosowy nazywany jest „olejem piękności”, ponieważ z powodzeniem może zastąpić niemal każdy stosowany na co dzień kosmetyk, czy to krem do twarzy czy balsam do ciała. Zastosowanie w kosmetyce tego produktu jest zatem bardzo szerokie. Specyficzna budowa, zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz bogactwo witamin i minerałów sprawiają, że współczesna kosmetyka wykorzystuje go na wiele sposobów, jako kosmetyk wielofunkcyjny, uniwersalny i przyjazny dla skóry.

Najważniejsze właściwości kosmetyczne oleju kokosowego:

  • ma silne właściwości nawilżające,
  • aplikowany bezpośrednio na skórę wzmacnia naturalną barierę ochronną naskórka,
  • eliminuje stany zapalne i podrażnienia,
  • łagodzi uczucie pieczenia i swędzenia po oparzeniu,
  • zawiera naturalne przeciwutleniacze i witaminę E, sprawiając, że skóra staje się bardziej elastyczna i młodziej wygląda,
  • może być stosowany przez osoby z łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry – natłuszcza naskórek, nawilża go i przeciwdziała zakażeniom bakteryjnym.

 

Opakowania: 200, 500, 900 ml.

Kraj pochodzenia surowca: Malezja.

Wyprodukowano dla FARMVIT, ul. Gen. Leopolda Okulickiego 133D, 71-040 Szczecin.

Opinie o produkcie (0)

* - Pole wymagane
Sklep jest w trybie podglądu

 

Sklep internetowy od home.pl